lauantai 16. marraskuuta 2013

Vaihtoehtoista historiaa - Subjektiivinen näkemys M.dulorista

Tulee kuluneeksi 10 vuotta siitä, kun hämeenlinnalainen Ultramariini-yhtye julkaisi ensimmäisen albuminsa "Juuri ja juuri olemassa". Silloin perustettiin myös levy-yhtiö nimeltä M.dulor. Vuosi oli 2003. "Elohopeaa" soi Radiomafialla. Saattoi se olla silloin jo YleX, mutta asenteeltaan se oli lähempänä Radiomafiaa. Olin 18-vuotias radion musiikkiohjelmien suurkuluttaja Huittisista. Elohopeaa kolahti kovaa. Kesällä 2004 lähdin kaverini kanssa Helsinkiin. Senaatintorilla esiintyi Ultramariini samaisen radiokanavan järjestämässä tapahtumassa. Elohopeaa soi sielläkin. Bändi teki vaikutuksen.

Vuonna 2001 ystäväni oli voittanut Radiomafian Paleface-kilpailun ja ottanut minut mukaansa palkintomatkalle Radiomafian Studio B:ssä tapahtuvaan livesessioon. Elettiin suomirapin heräämisen aikaa. Hämeenlinnalainen Karri Miettinen eli Paleface tapasi Radiomafiassa fanejaan ja kertoi levynteosta. Mieleeni jäi maininta aikaisemmassa yhtyeessään koskettimia soittaneesta tyypistä nimeltä "88 keys". Ajattelin, että onpa hyvä taiteilijanimi. Keikka oli loistava. Palefacen bändissä koskettimia soitti kuitenkin Okke Komulainen, eikä mystinen "88 keys".

2006 bändikaverini Rex Willeristä suositteli minulle Ultramariinin Kevään ja kesän tähtikuvioita -levyä, joka oli jostain syystä mennyt ohi, vaikka muistinkin Suudelma-biisin olevan todella kova. Sama kaveri tutustutti minut syksyllä bassotaiteilija Jukkis Virtaseen, joka myöhemmin liittyi Rex Willeriin. Jukkis soitti myös bändissä nimeltä Nick Arse & The Arsenicks, jonka laulusolistin, Joel Mäkisen, tapasin Kokemäen Vastavirtarockissa kesällä 2007. Samaisessa tapahtumassa Joel soitti tuurauskeikan Rex Willerin riveissä 2010.

2009 Arsenicks oli telakalla, joten aloimme kirjoittaa Joelin kanssa yhdessä kappaleita, aluksi nimellä Suomalainen, Ruotsalainen & Norjalainen.

2010 löysin Matti Johannes Koivun musiikin. Alternative country-innostukseni oli johtanut minut Cardigansin, Bright Eyesin ja Wilcon kautta miehen musiikin äärelle. Toisinaan huomasin Otaniemen käytävillä tutunnäköisen pitkänhuiskean tyypin, jonka tunnistin Ultramariinin ja Matti Johannes Koivun kosketinsoittajaksi, Tuomas Ilmavirraksi. Saman vuonna ilmestyi odotettu Ultramariini-albumi "Ydin" sekä keväällä 2011 Matti Johannes Koivun "Toisen maailman nimi"-albumi.

Keväällä 2011 pyysimme Joelin rumpalikaveria Tuomo Laaksoa tulemaan bänditreeneihin kokeilemaan. Tuomo ei innostunut power-musastamme, mutta tuli kuitenkin seuraaviinkin treeneihin. Kävi ilmi, että Tuomo soittaa rumpuja myös Matti Johannes Koivun bändissä. Bändillämme oli tässä vaiheessa jo oikea nimikin -  Pimeys.

Istutimme Joelin kanssa Jukkiksen Cellan pöytään ja kerroimme uudesta bändistämme ja kyselimme kiinnostusta soittohommien jatkamiseen. Meillä oli Jukkiksen kanssa ero takana Rex Willerissä, mutta myöhemmin olin ymmärtänyt hänen tuntemuksensa ja kuopannut bändin. Nyt Jukkis halusi liittyä jengiin.

Tuomo oli kesällä lähtenyt bändistä, mutta syksyllä oli taas mukana treeneissä ja olimme vihdoin oikea bändi. Äänitimme jouluna 2011 Pimeyden demoja. Tammikuussa lähdin ulkomaille ja hoidimme parin biisin julkaisun kuntoon siten, että toukokuussa julkaisimme Soundcloudissa kappaleet Näin sinut unessa & Elämä kiinnostaa. Lähestyimme levy-yhtiöitä, joista osa oli varovaisen kiinnostuneita, mutta "jotain puuttui". Yritin säätää julkaisukuvioita Espanjasta käsin. Tuomo kertoi, että hänen bändikaverinsa Matti Johannes Koivun bändistä, Tuomas Ilmavirta, voisi olla kiinnostunut julkaisemaan "Elämä kiinnostaa"-kappaleen sinkkuna M.dulor -levy-yhtiönsä kautta. Kävimme Tuomaksen kanssa pitkiä palavereja Skypen välityksellä ja Pimeydessä vakuutuimme M.dulorin periaatteista ja toimintatavoista. Myös yhtiön back-katalogi oli laadukas ja lämmitti Ultramariini- sekä MJK-fania. Tuomas sanoi, että ei voi luvata ihmeitä, mutta vilpittömistä lähtökohdista tehty hyvä musiikki löytää kuulijansa. Sinkku ilmestyi 25.6.2012.

Talvella 2012 ryhdyimme äänittämään debyyttialbumiamme "Muut on jo menneet", joka ilmestyi 10.5.2013. Levyn tuottajana toimi Tuomas. Eräänä tavallisena talvisena äänityspäivänä jäimme yöksi Tuomaksen vanhemmille Hämeenlinnaan. Tuomas esitteli vanhoja Hoax-yhtyeen kasetteja. Hoaxin MC:nä toimi Paleface. Koskettimia soitti "88 keys".

-----

Onnea M.dulor 10v!

Juhlan kunniaksi julkaistaan harvinaisuuksia yhtiön matkan varrelta.
Ensimmäisenä kuultavissa Pimeys - Turku
Pekka / Pimeys


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti